S.S. Belgenland

 

Revue Ravage

 

Terms of
Embarrassment

 

FES ft.
Ernst Reijseger

 

Boot & Berg

 

R.I.P. Funeral songs

 

HEARSEE

 

FES with John Watts

 

Answer Songs

 

Zilke

 

Modernski

 

FES meets Jimi Tenor

 

De Oesterprinses

 

FES ft. Uri Caine

 

Heliogabal

 

The Armstrong Mutations

 

Minoes

 

Larf

 

DOORLOPENDE PROJECTEN

Uri Caine

 

FES zocht al een tijdje naar een samenwerking met een internationale componist. Dit op voorwaarde dat deze zich kon vinden in de geest van FES en vice versa. Eerder toevallig kwam er een ontmoeting met Uri Caine, die in september 2003 curator was van het 47ste Internationale festival voor hedendaagse muziek in het kader van de Biënnale van Venetië.

Peter Vermeersch licht deze samenwerking als volgt toe:

“Hij heeft gewerkt met Zorn, Dave Douglas (om maar de bekendste te noemen) en maakte de laatste jaren veel furore, niet in het minst in Europa, met zijn bewerkingen van de muziek van Mahler (Uhrlicht), Bach (Goldberg Variations) en Beethoven. Hierbij vertrekt hij van het basismateriaal van de stukken en herschrijft deze in een zeer eigen idioom dat geworteld is in de recente Joods-Newyorkse muziekgolf, waarvan ook hij één van de spilfiguren mag genoemd worden.

Steeds op zoek naar nieuwe horizonten, raakt hij na een persoonlijk treffen in NY in een samenwerking met FES geïnteresseerd. We besluiten om samen een nieuw avondvullend repertoire te schrijven, waarbij we elk ruw materiaal uitwisselen en het verder uitwerken, bestaande stukken van elkaar naar eigen hand zullen zetten en hercomponeren om zo samen nieuw materiaal te ontwikkelen. De eerste paar concerten speelt Caine mee met FES, later wordt dit optioneel naargelang budget en agenda. De muziek komt evenwel op het FES-repertoire en kan ook gespeeld worden zonder Uri."

 

Voor FES is het een uitstekende gelegenheid om zeer nauw te kunnen samenwerken met een dergelijke inspirerende figuur en voor Uri een unieke kans en een nieuwe ervaring om voor een big band te kunnen schrijven.

Peter Vermeersch en Uri Caine wisselden een jaar lang composities uit en bewerkten elkaars partituren. Het resultaat was een suite samengesteld uit stukken die uiteenlopende sferen oproepen: het ene moment puur swingend, het andere moment bijna filmisch, verstild, hilarisch of intiem. Een soundtrack van anderhalf uur.

Waar het voor Peter Vermeersch als componist vooral belangrijk was om te ervaren hoe een andere componist schrijft voor big band en dit op maat van FES, was deze samenwerking voor FES een uitgelezen kans om haar publiek via de figuur van Uri Caine aanzienlijk uit te breiden. Deze samenwerking werd ook vanuit het buitenland met veel interesse gevolgd.

 

--------------------

 

De productie ging in première op 10 november 2004 in de Gentse Vooruit en toerde daarna door Vlaanderen. FES ft Uri Caine is een project van Slow-up, in coproductie met de Provincie Oost-Vlaanderen en KC Vooruit.

 

Het grootste deel van het repertoire van FES ft Uri Caine is verschenen op de CD 'Psychoscout'.

 

 

Foto's

 

Koop CD

 

 

Voorbije data

13 november 2004

de Singel, Antwerpen
12 november 2004

Kaaitheater, Brussel

10 november 2004

Vooruit, Gent (première)