S.S. Belgenland

 

Revue Ravage

 

Terms of
Embarrassment

 

FES ft.
Ernst Reijseger

 

Boot & Berg

 

R.I.P. Funeral songs

 

HEARSEE

 

FES with John Watts

 

Answer Songs

 

Zilke

 

Modernski

 

FES meets Jimi Tenor

 

De Oesterprinses

 

FES ft. Uri Caine

 

Heliogabal

 

The Armstrong Mutations

 

Minoes

 

Larf

 

DOORLOPENDE PROJECTEN

Revue Ravage

foto © Geert Brams

 

In de zomer van 2015 werd het Red Star Line Museum in Antwerpen benaderd door een Amerikaanse opkoper, die op een boedelverkoop in Illinois zestien 16mm filmbanden had gevonden van de wereldcruise die het Red Star Line schip de S.S. Belgenland in de winter van 1927-1928 maakte. Onderzoek van het Red Star Line Museum team wees uit dat het ging om één van de allereerste ‘home movies’, gemaakt door een deelnemer van de cruise. ‘Home movie’ is in deze wel een heel relatief begrip. De amateurfilmer was ene William Olsen, een 53-jarige inwoner van Chicago, die er warmpjes inzat en met zijn vrouw Emma en hun dochters Mabel en Hortense een heuse reis rond de wereld maakte op de S.S. Belgenland. Van New York tot Shanghai, van de Stille Oceaan tot Egypte: overal had hij zijn amateurcamera in de aanslag. Hij werd zo één van de allereerste toeristen die een reis rond de wereld vastlegde op film.

 

Van 1924 tot 1931 voer de S.S. Belgenland zeven keer uit voor een winterse wereldcruise van 133 dagen. Nochtans was het schip gebouwd voor het emigrantentransport. Toen het in 1923 voor de eerste keer naar Antwerpen kwam was er plaats voor honderden landverhuizers. De hele stad stond op stelten toen het schip aanlegde op de Rijnkaai. Maar in de jaren 1920 zakte het emigrantentransport op de Atlantische oceaan in elkaar door de immigratiequota van de Amerikaanse overheid.

 

De Red Star Line stortte zich op de toeristische markt en bouwde het schip om tot een luxe cruiser voor rijke Britse en Amerikaanse toeristen en zakenlui, met allerlei voorzieningen zoals luxesuites, eet- en danszalen, zowel een klassiek als jazzorkest, een kleiduifschietstand op dek en een strand met zand uit Oostende. De meeste dagen bracht men door op zee, maar hoogtepunten waren de landexcursies op de plaatsen die het schip aandeed. Een cruise vertrok uit New York en voer naar Cuba, waar alle drank werd ingeslaan (in Amerika heerste een alcoholverbod). Dan ging het via het Panamakanaal naar Hawaï, het Verre Oosten, India, de Middellandse Zee terug naar New York. De uitstappen ware een unieke belevenis maar vaak ook stresserend: argwaan tegenover de bewoners, armoede, confrontatie met bedelaars of de typische ontgoocheling van de toerist die iets aantreft dat niet overeenstemt met de beelden uit de brochures. Gelukkig was er altijd de vertrouwde S.S. Belgenland als ultiem toevluchtsoord.

 

Flat Earth Society en Peter Vermeersch
Het Red Star Line museum kocht de filmbanden aan en sloot een samenwerkingsverband met Cinematek Brussel om deze unieke banden te restaureren, te digitaliseren en de bewaring op lange termijn te verzekeren. Peter Vermeersch, componist en klarinettist van zijn geesteskind Flat Earth Society (FES), werd gevraagd aan de slag te gaan met het filmmateriaal, naar analogie van wat hij in 2005 had gedaan met ‘De Oesterprinses’, een stille film van Ernst Lubitsch uit 1919. Vermeersch monteerde de S.S. Belgenland-homemovie geheel volgens eigen inzichten en met een gezonde desinteresse voor de documentaire en historische waarde van de beelden, en componeerde er fantastische muziek bij. De voorstelling ging in première in een uitverkocht Red Star Line Museum Antwerpen op 1 oktober 2016.

 

 

s.s. Belgenland

Wereldcruise 1927

38 minuten

 

Op basis van filmmateriaal gemaakt door de familie Olsen tijdens hun wereldreis met de S.S. Belgenland 1927-1928

 

Film en muziek gecomponeerd door Peter Vermeersch

Uitgevoerd door Flat Earth Society

 

In opdracht van het Red Star Line Museum in het kader van de tentoonstelling
‘Cruise Away. Met de Red Star Line de wereld rond’

 

Digitalisering en restauratie van de archieffilms door Cinematek (Belgisch Filmarchief), Brussel

 

Een coproductie van Red Star Line Museum, Antwerpen - Cinematek (Belgisch Filmarchief) - Bonk vzw

 

Dank aan Rob Leurentop, Anniek Vanhee, Stad Antwerpen, Stad Gent, De Vlaamse Gemeenschap

 

© Peter Vermeersch 2016

 

 


Foto's

 

Video's

 

Koop DVD

 

Speeldata

-

 

Voorbije data

13 december 2019

Willem Twee toonzaal, ’s Hertogenbosch, Nederland (SS Belgenland en De Oesterprinses)

29 november 2019

deSingel, Antwerpen (SS Belgenland en De Oesterprinses)

22 november 2019

Paradox en collaboration with De Nieuwe Vorst, Tilburg, Nederland (SS Belgenlanden De Oesterprinses)

30 oktober 2019

Eckhardt-Gramatte Hall, Calgary University, Calgary (SS Belgenlanden De Oesterprinses)

02 april 2019
CC Diest, Diest (SS Belgenland en De Oesterprinses)

22 maart 2019
LantarenVenster, Rotterdam (SS Belgenland en De Oesterprinses)

15 september 2017

Bijloke, Gent

30 juli 2017

Theater aan Zee, Oostende

21 april 2017
Red Star Line Museum, Antwerpen

20 april 2017
Red Star Line Museum, Antwerpen

01 oktober 2016
Red Star Line Museum, Antwerpen